Rahmé Nikola bogaras napjai

2010-03-31

Hangyák megint


Vasárnap a Vértesben jártunk 3 barátommal. A nap elején hangyák fotózásával próbálgattam a még mindig új objektívemet. Az első négy képen kövek alatti hangyafészkekbe pillantottam bele. Ezeknek a hangyákmak a mérete 2 és 4 milliméter közötti. Az utolsó fénykép erdei vöröshangya fészkén készült. A teljes képes beszámoló hamarosan látható lesz a weboldalamon.







3 comments:

  1. Szia!

    Megint én. :) Ezeket is tudom neked azonosítani, legalábbis génusz szintig.

    Az első képen szereplő faj Plagiolepis, sőt, mivel nagyon szépen látszanak a csápízei, majdnem biztos vagyok benne, hogy Plagiolepis taurica.

    A második képen lévő hangya valamilyen Lasius faj, azt viszont meg nem mondom pontosan melyik faj, legalább négy is szóba jöhet.

    A harmadik/negyedik képen látható hangya Tetramorium.

    Az utolsó képen lévő faj pedig valóban valamilyen vöröshangya (Formica) faj, ahogy írtad is. Ha fenyőtűk borították a dombfészkét, akkor F. rufa lehet, mert amúgy maga az állat elég gyéren szőrözöttnek néz ki (tehát ezért is rufa gyanús).

    Üdv:
    Lőrinczi Gábor

    ReplyDelete
  2. Anonymous8:14 am

    Köszi Gábor, és akkor meg is kérdem, tudsz-e majd segíteni máskor is, ha vannak hangyás fotóim? Tudsz valami elérhetőséget adni? Valamiért nem találom a címedet a Google+-ban :(

    ReplyDelete
  3. Szia!

    Persze, nagyon szívesen. ;) Ezt az emailcímet szoktam napi szinten használni: lorinczig[kukac]gmail.com

    Amúgy még egyszer gratula a képekhez, elképesztő klasszak.

    Üdv:
    Lőrinczi Gábor

    ReplyDelete