Rahmé Nikola bogaras napjai

2007-06-17

Városi cincérek és egyéb bogarak

Pénteken munkába menet észrevettem, hogy nemcsak a Városligetben, hanem otthonunkhoz jóval közelebb, a Róna utcában is vannak hársfák (Tilia cordata), amelyekben kifejlődtek hársfa-díszbogarak (Lamprodila rutilans [Fabricius, 1777]).
Az első ilyen fa a benzinkút mellett áll, a Thököly út közelében. Csúcsán száraz ágak árulkodnak betegségéről.A következő fertőzött fákat a Mafilm épülete mellett láttam.Régen levágott ágak csonkjainál számos röpnyílás látszik.Már a Városligetben járva újabb bogarakat láttam a hársfákon.Mindegyik példány petéző nőstény hársfa-díszbogár (Lamprodila rutilans [Fabricius,1777]) volt.

Kicsit beljebb néhány kivágott fa maradéka feküdt, amelyeken......a foltos fürgedíszbogár (Trachypteris picta decastigma [Fabricius, 1787]) röplyukait és......imágóit találtam.Trachypteris picta decastigma (Fabricius, 1787)Az álló fákon is láttam a melegtől iszonytosan felgyorsult állatokat.
Ez a tarka cincér (Aegomorphus clavipes [Schrank, 1781]) is a farönkök között bújt.

Hazafelé sötétedés előtt a Városligeten át mentem.Már alkonyatkor előjöttek a gombán élő bogarak.Az egyik ilyen faj a gyászbogarak (Tenebrionidae) közé tartozó poszogó taplóbogár (Diaperis boleti [Linnaeus, 1758])

Még nem volt teljesen sötét, amikor már megjelentek a hársfákon a diófacincérek (Aegosoma scabricornis [Scopoli, 1763])......és velük egyidőben a Prionychus melanarius (Germar, 1813) nevű gyászbogarak (Tenebrionidae).A nappal mozgó egérszínű darázscincér (Xylotrechus rusticus [Linnaeus, 1758]) éjjel is a nyárfa (Populus sp.) törzsén maradt.

No comments:

Post a Comment