Rahmé Nikola bogaras napjai

2007-03-30

Lamprodila (Scintillatrix) mirifica (Mulsant, 1855)


Egy újabb bogár kelt a március 15-i gemenci anyagból, a szilfa (Ulmus laevis) kérgéből kiszedett három díszbogárbáb egyike teljesen épen kelt ki, ez a díszbogaraknál rendkívül ritka. Ha kikerülnek a bábkamrából, általában már nem alakulnak át épen, vagy egyáltalán nem. Ez szerencsés volt és így láthattam, hogy a még nem zöldre színeződött szárnyfedők a kezdeti fehér után kék színűvé válnak. Ilyenkor még nagyon suta az állat, szinte alig tud mászni. A test végén még látható a bábbőr, az a sárga valami ott alul.



Szilfa-tarkadíszbogár - Lamprodila (Scintillatrix) mirifica (Mulsant, 1855)
HUNGARY, Tolna m., Pörböly, Gemenci-erdő. Ex pupa 30.III.2007. Hatched from Ulmus laevis Pall.

2007-03-28

Opilo taeniatus (Klug, 1842)


Szíriából származó faanyagból kelt ez a szúfarkas - Opilo taeniatus (Klug, 1842)



Syria, Slunfeh, 24.06.2006. Hatched from oak branches (Quercus sp.) Collected by Attila Kotán.

Saperda punctata (Linnaeus, 1767)


A március 15-én Gemencen gyűjtött pettyes szilcincér - Saperda punctata Linnaeus, 1767 - bábjai mostanra kikeltek és kiszíneződtek. A fenti képen egy kikelés előtt álló bábot mutatok.







2007-03-13

Bia


Mivel teljes mértékig meg voltunk győződve, hogy már találunk Bián sarlófűcincért (Cardoria scutellata Fabr.), kiszaladtunk Kálmánnal és Attilával, hogy az első tavaszi - szabadban, rendes szezonban fogott - cincérre adatot gyűjtsünk. Déután fél kettőtől fél ötig voltunk kint.




Az idő hihetetlenül kellemes, már-már április végi hangulatot árasztott.



Kedvenc kertünkben még nyoma sincs a sarlófűnek (Falcaria vulgaris). Később aztán kiderült, hogy a cincérkének se. Sokminden más már ténykedett a fűben és a levegőben, de ami miatt kijöttünk, az nem mutatkozott.





Volt viszont a pocsolyában pár molnárka (Gerris sp.), velük el tudtam ütni egy kis időt.